Danışmanlık ve Eğitim

danismanlik-foto

Bireysel Danışmanlık

Hayat, ilişkilerimiz ile sağlanan bir yaşam bütünüdür. Kişisel yaşamımızda tam ve bütün olmayı sağlayamadığımızda dengeler bozulacak ve birçok alanda dengesizlikler yaşayacaksınız.

Her ilişki türünde farklı rollerimiz vardır ailemizle, çocuklarımızla, mesai arkadaşlarımızla ve sosyal çevremizle kurduğumuz ilişkilerde nasıl hissettiğimiz, kimliğimizi belirler. Hayatta ilişkilerimizi sağlıklı kurmak ve sürdürebilmek için gelişim sürecimizdeki benlik durumlarımızı anlamalı ve ilişiklerimizde hangi benlikte olduğumuzu fark etmeliyiz. Bunun farkındalığı kurduğumuz ilişkilerin temelini oluşturmaktadır. Hayat içinde üstendiğimiz rolleri uygun alanlarda kullanamazsak tüm ilişkilerimiz zamanla bir çıkmaza girebilir. Zamanla oluşacak çatışmalar ise bizim stresimizi arttıracak ve dolaylı olarak hayatımızdaki ilişkileri ve rolleri olumsuz etkileyecektir. Bütün bu ilişkiler bütünün birbiriyle kesiştiği negatif ya da pozitif etkilerinin yanı sıra, en önemli ilişkimiz kendimizle kurduğumuz ilişkidir.

Kendimizle kurduğumuz ilişki samimi, tam ve bütün değilse bunu etrafımızda da yaşama olanağı neredeyse sıfırdır. En öncelikli yatırım insanın bireyselliğine yaptığı yatırımdır. Bireysel gelişimimiz için öğretilmiş kalıplardan ve negatif düşüncelerden, yargılardan ve inanç kalıplarından kendimizi özgürleştirmemiz bunların yerlerine pozitif olanlarını bulup benimsememiz gerekmektedir.

Bireyselliğinize yapacağınız yatırım gönlünüze ve hayatınızın her alanına yapacağınız yatırımdır.


Kurumsal Danışmanlık

Kurumunuz için yapılacak görüşmeler ve iç müşteri ile yapılacak çalışmalarla ihtiyaçların tespit edildiği ve yapılan tespitlerin raporlanarak buna uygun iş süreçlerinin hazırlanmasıdır. Kurumsal danışmanlık hizmeti bir süreç gerektirmektedir. Bu süre belirlenecek yol haritasına ve iş planlarına göre değişmektedir.

Kurumsal danışmanlık hizmeti İşletme Koçunun sunduğu koçluk yöntem, beceri ve araçlarını kullanarak iş sahibinde ve şirket yetkinliklerinde sistemli gelişimi sağlar. Kurum içinde tespit edilen ihtiyaçlara uygun olarak verilecek eğitimler ayrıca kurumun tamamında gelişime görülmesinde fayda sağlamaktadır.

Kurumsal danışmanlık hizmeti ayrıca işletmelerin kör noktalarını görmelerine ve bu alanlarda hızla gelişmelerine yardımcı olan bir sistemdir.


Eğitim Hizmetleri


egitim1
egitim2
egitim3

Yeni çağda, farklı jenerasyonların bir arada olduğu, kişisel yeteneklere yatırım yapan ve liderlik gelişimine önem veren firmalar uzun vadede kazanarak yolculuklarına devam edecekler. Yeni çağa direnerek değil ancak uyum sağlayarak kurum verimliliğini arttırmak mümkündür. İnsana yapılacak yatırım, kurumunuza kısa ve uzun vadede yapılacak yatırımdır. Kurumunuzun kültürünü ve kimliğini birlikte oluşturarak, kurumunuzda belirlediğiniz veya birlikte belirleyeceğimiz ihtiyaç ve dinamiğinize uygun özel hazırladığımız eğitimler ve danışmanlık hizmetimiz ile bir yol haritası hazırlayarak iş ortağınız olmaya hazırız.

Verilen örnek eğitimler:
• Kurumsallaşma ve Kurum Kültürü
• Çalışabilir İş Süreçleri
• Etkili İletişim
• Farkındalık Eğitimi,
• Zaman Yönetimi ve Hedef Belirleme
• Sürdürülebilir Müşteri Yönetimi
• Satışın Doğası ve Sürdürebilirliği


Kurumsallaşma ve Kurum Kültürü

Kurumsal olmanın temel amacı; kurum, kuruluş ve işletmelerin, firma sahibi, üst düzey yönetici ve bir müdüre bağımlı olmadan faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde yürütebilmeleri ve geliştirebilmeleridir. Bu, kurumun önemli noktalarında insanın olmayacağı değil, fakat onlar olmadığında aksama yaşanmadan her şeyin kaldığı yerden devam edebilmesi anlamına gelir.

Eğitim İçeriği;
-Görev ve iş tanımları Kurumsal kimlik tasarımı,
-Kurum içi kurallar ve yönetim temelleri,
-Kurum içi iş akışı tespiti (Personel, ık, muhasebe düzeni, pazarlama ve satış),
-Kurumun temel ilkeleri, stratejisi ve hedefleri,
-Yetki ve sorumluluklar tespiti,
-Yetki ve sorumluluklar,
-Nihai kararlar.

Kurum Kültürünü oluşturan temel kavramlar;
-Tarihi ve hikayesi,
-Kurucular ve kahramanlar,
-Kurumun çalışanları, bağlılıkları, morali ve birbirlerine olan güven,
-Uygulama, alışkanlık ve gelenekler,
-Misyon, Vizyon ve Değerler,
-Politika ve prosedürler.


Etkili İletişim

Beden dili, sözcüklerin dili, ses ve nefes kullanımı, kişilerin temsil sistemleri, sevgi dilleri, empati kurma yöntemleri gibi konuların bilinmesi ve uygulanmasıyla başarılı, uyumlu, dengeli iletişim kurma sürecidir.

Eğitim İçeriği;
Etkili İletişim Becerileri İçin
-Kendini Tanımak / Öz Farkındalık
-Kendini Açmak ve Kendini Doğru İfade Etmek
-Karşısındakini Etkin ve İlgiyle Dinlemek
-Empati Kurabilmek
-Hoşgörülü ve Önyargısız Olmak
-Eleştirilere Karşı Açık Olmak
-Kuşaklar
-Sözsüz İletişim Unsurlarını Doğru Kullanabilmek / Mimik ve Beden Dili


Çatışma ve Çalışabilir İş Süreçleri

Çatışma, birey ya da bir grubun (bir taraf) endişeler, önem verilen şeyler, hedefler, amaçlar, değerler, çıkarlar ve özlemler açısından, diğer birey ya da grubun çıkarlarını veya hedeflerini engellemesi şeklinde ifade edilir.

Yönetimsel anlamda çatışma nedenlerini tespit etmek oldukça önemlidir.

Eğitimin İçeriği
-Çatışma, Sebepleri, Engelleyici Yöntemler ve İş Süreçlerinin Belirlenmesi.


Zaman Yönetimi ve Hedef Belirleme

Zaman
Zaman; yerine konması, geri döndürülmesi, yenilenmesi, satın alınması mümkün olmayan bir kaynaktır.
Zaman yaşamımızda hangi değerin bir diğerinden daha üstün olduğuna, neden, hangi şartlarda ve ne kadar daha değerli – değersiz olduğuna karar verme biçimini ifade eder.
Başarılı insanların bizden daha fazla zamanı yoktur, bu kişiler zamanı etkili kullandıkları için başarılıdırlar.

Hedef Belirleme
Hedef belirleme, Performans Yönetiminin en önemli ve ilk adımıdır. Hedef, belirli bir zaman dilimi içerisinde kişi veya organizasyonlardan gerçekleştirmeleri beklenilen sonuçlardır.
Hedeflerin belirlenmesindeki amaç; iş gören ve işverenin firmanın amaçları doğrultusunda neler yapmaları gerektiğini tartışmaları, hangi sonuçlara ulaşacaklarına karar vermeleri ve bunlar için çalışmalarıdır.

Eğitimin İçeriği;
-Zaman Nedir?,
-Farkındalık,
-Zamanın Etkileri,
-Zaman Yönetimi Nedir?
-Zamanı Yönetimi
-Hedef
-Hedef Nasıl Belirlenir?
-Ulaşılabilir Hedef Belirleme


Sürdürülebilir Müşteri Yönetimi

Sürdürülebilirlik daimî olma yeteneği olarak adlandırılabilir.

Sürdürülebilirlik tanım olarak, üretim ve çeşitliliğin devamlılığı sağlanırken insanlığın yaşamının daimî kılınabilmesidir. Başka bir ifade ile sürdürülebilirlik, kendi ihtiyaçlarımızı, gelecek nesillerin ihtiyaçlarından ödün vermeden karşılayabilmemizdir.

Müşterimiz yöneteceğimiz mi yoksa birlikte yol alacağımız, bir olduğumuz kişi ve kurumlar mıdır?

Eğitimin İçeriği;
-Sürdürülebirlik Nedir?
-Sürdürülebilirlik Araçları
-Müşteri
-Etik Değerler
-Etkin İletişim Yöntemleri
-Sürdürebilir Müşteri Araçları


Satışın Doğası ve Sürdürülebilirliği

Satışın doğası insan ilişkilerinden ve iletişimden oluşur. İlişki kurmak, ilişkileri yönetmek, iletişimde olmak, iletişim geliştirmek ve iletişimin gücünü fark etmek. İnsanlar üzerinde etkimiz olduğunu zannet sekte bu aslında etki değildir.

Eğitim İçeriği;
-Satış Nedir?
-Neden Satış
-Satışta Etkinin Önemi
-Satışın Etik Değerleri
-İletişim
-Sürdürebilirlik
-Sürdürülebilirlik Araçları